wtorek, 28 lutego 2012

Pana Cotta czyli coÅ› mniam

Coś mniami dla Was. No więc tak. Moja siostra kilka razy zrobiła to cudeńko, jadłam również w restauracji. PANA COTTA. Można powiedzieć, że to taka mleczna galaretka, jest delikatna, rozpływając się w ustach, słodka. Można dodać do niej np. maliny ( moim zdaniem najlepiej wtedy smakuje). : )

No to teraz przepis.


A potrzebne bÄ™dÄ… do tego : 
  • 250 ml Å›mietanki kremówki 36%
  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru pudru
  • 3-4 Å‚yżeczki żelatyny
  • ewentualnie 2-3 Å‚yżki cukru waniliowego lub laska wanilii

Sposób przygotowania

  1. Żelatynę rozpuścić w ok. 5 łyżkach wody. Do jednego garnka wlać mleko, wsypać cukier oraz dodać żelatynę. Do drugiego garnka wlej śmietankę z cukrem waniliowym lub laskę wanilii, (dla uzyskania większego aromatu i smaku wanilii można dodać laskę wanilii i 1-2 łyżki cukru waniliowego) (laskę wanilii należy przeciąć wzdłuż, wyciągnąć wszystkie nasionka i dodać do śmietanki, resztę laski wrzuć również do garnka).

  2. Następnie śmietankę powoli wlać do garnka z mlekiem, całość mieszać łyżką lub trzepaczką (nie ubijamy na pianę, tylko łączymy składniki).

  3. Całość przelewamy do małych miseczek. Odstawiamy do ostygnięcia i wkładamy najlepiej na 24h, ale można krócej, (aż zgęstnieje) do lodówki.

  4. Przed podaniem wyciągamy z miseczek, dobra metoda to włożyć miseczkę na ok. 2 sekundy do gorącej wody, a następnie odwrócić miseczkę o 180 stopni na talerzyk, pana cotta powinna sama wyjść.

  5. Można podawać z gorącymi malinami lub truskawkami, jagodami, z gorącym miodem, można podać samą przyozdabiając tylko listkiem melisy lub mięty.

19 komentarzy:

  1. Moja koleżanka zrobiła Panne Cotte i trzeba przyznać że jest naprawdę smaczna (tylko ja jadła z sosem kawowym,choć myślę że jak mówisz malinowy byłby lepszy ,bo nie jestem wielbicielką kawy) ;p
    Pozdrawiam i zapraszm do siebie :)
    ObserwujÄ™;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie;) lubię panna cotte, ale nie wiedziałam jak się robi;)
    chętnie wypróbuję.
    dziękuję za odwiedziny,
    odpowiedź na twoje pytanie pod moim postem;)
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę kiedyś spróbować to zrobić! ;D

    Dzięki ;D
    Zapraszam na nowego posta <3

    OdpowiedzUsuń
  4. musze wkoncu sie wziac za siebie, i ja zrobic :) obserwuje! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. LecÄ™ dziÅ› po Pana Cotta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wez przestan, ja na diecie jestem :/

    Jeżeli masz ochotę, to u mnie do wygrania jest beauty blender rozowe jajeczko :)
    http://queeeniak.blogspot.com/2012/02/rozdanie-na-brain-for-sale.html
    Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ej no, byłam głodna, ale teraz stałam sie jeszcze bardziej głodna!!! :D

    Zapraszam na nowÄ… notkÄ™ u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojej, narobiłaś mi smaka, kocham pannę cottę! :) Zapraszam serdecznie do mnie na konkurs- do wygrania śliczne bransoletki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm, pychota. ;)

    Zapraszam do siebie. :) pannazadziorna.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam ! :D
    Fajna notka ;)

    Zapraszam: www.kolorowy-swiat-mody.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. ojjj, mniamciu! :) :)


    Zapraszam do mnie
    www.monikamustafa.dk

    OdpowiedzUsuń
  12. Mi nigdy nie wychodzi ;( nie wiem, co robię nie tak... Strasznie uwielbiam. Jem tylko jak ktoś zrobi xD bo moje to naprawdę takie niewypały, że szkoda kasy na składniki.
    ObserwujÄ™ ;*

    OdpowiedzUsuń
  13. Musze w końcu spróbować :)

    Zapraszam do mnie :) www.kosmodo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ tu pysznie:) fajny post.

    OdpowiedzUsuń
  15. świetnie !
    obserwujemy? :)

    OdpowiedzUsuń